Znamy wiele odsłon ciast z owocami. Jednak ten słodki przysmak występuje z warzywem w roli głównej i cieszy się coraz większą popularnością. Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe z wyśmienitą kremową polewą.
Pyszne ciasto marchewkowe
Składniki
- 4 duże jajka,
- 200 g cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 180 ml oleju roślinnego,
- 300 g startej marchewki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Polewa
- pół kostki masła,
- ⅓ szklanki przesianego cukru pudru,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 250 g serka mascarpone lub Philadelphia
forma: 25 × 35 cm.
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Wykonanie
- Jajka ubij z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wciąż ubijając, powoli dolewaj olej. Dodaj startą marchewkę i orzechy. Całość delikatnie wymieszaj.
- Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość połącz z marchewkową masą, delikatnie mieszając.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą). Piecz w 175 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
- Polewa:
Masło i cukier ucieraj, aż otrzymasz puszystą masę. Dodaj miód. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj serek.
Po upieczeniu wystudź ciasto, a następnie rozsmaruj na wierzchu kremową polewę.