Kawy, które możesz sama przygotować w domu

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Wśród osób które znam, nie brakuje wielbicieli kawy, zwłaszcza tej z idealnie spienionym mlekiem, podanej w pięknej filiżance, przy niewielkim stoliku. Zapach świeżo zaparzonego naparu o poranku jest w stanie wyciągnąć z łóżka niemal każdego. Jednak czy na luksus doskonałej w smaku i elegancko podanej kawy możemy pozwolić sobie jedynie w kawiarni? Choć jestem fanem wspierania zwłaszcza niedużych, rodzimych lokali, to podpowiem Ci, jaką kawę możesz przygotować sama w domu. 

Kawa z ekspresu

Wiele z naszych mam, cioć i babć wciąż przygotowuje w domu kawę potocznie nazywaną “parzuchą” albo “sypaną”, gdzie wystarczy do kubka lub filiżanki wsypać kilka łyżeczek uprzednio zmielonej kawy i zalać ją wrzącą wodą. Jeśli jednak nie przepadasz za pływającymi w naparze fusami, warto pomyśleć o zakupie ekspresu. Do najpopularniejszych modeli należą ekspresy ciśnieniowe lub kapsułkowe, ale do lamusa nie odeszły także ich przelewowe ekwiwalenty. Pierwsze dwa z wymienionych pozwalają już na o wiele większe możliwości niż zwykła czarna kawa, do której można samemu dolać mleko. Zarówno ekspresy ciśnieniowe, jak i kapsułkowe, mogą przygotować Ci kawę taką, jaką najczęściej zamawiasz z restauracji. Jak jednak dobrze przygotować ją w domowych warunkach? 

kawa z ekspresu
Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

Pyszna kawa z mlekiem

Do najczęściej wybieranych przez nas kaw, oprócz klasycznej czarnej americano lub espresso, należą kawy z mlekiem, takie jak: capuccino, flat white oraz latte macchiato. Możesz je także z łatwością przygotować w domu. Różnią się ze sobą ilością oraz “mocą” wlewanej do mleka kawy. To jednak co je łączy, to kremowa, mleczna pianka, którą tak uwielbiamy! Każdą z nich możesz przygotować sama, nieważne czy posiadasz ekspres do kawy, czy też nie, chociaż na pewno ułatwiłby ten proces. Jaki jest sekret pysznej kawy z mlekiem w domu? To oczywiście jego idealnie spełnienie. Pierwszym elementem, który zapewni powodzenie tego procesu, będzie odpowiednia temperatura mleka, która powinna wynosić ok. 4 stopni Celsjusza. Nigdy nie wolno pienić ciepłego mleka, ponieważ grozi to jego przegrzaniem, a kawa wyjdzie po prostu niesmaczna. Jeśli chcesz zrobić dobrą kawę ze spienionym mlekiem przy użyciu ekspresu, bardzo pomocna może okazać się chłodziarka do mleka. To urządzenie, kompatybilne z twoim ekspresem, nie tylko zapewni idealną temperaturę chłodzenia mleka, ale pozwoli Ci na dobre zapomnieć o jego nieprzyjemnych rozpryskach podczas przyrządzania kawy. Do bardzo ważnych rad należy również ta, aby zawsze wlewać kawę do już spienionego mleka, ponieważ to pozwoli zbudować jej strukturę, wyglądającą identycznie jak w kawiarni. 

Alternatywne metody 

Coraz częściej możemy również spotkać się z alternatywnymi metodami parzenia kawy, do których należą między innymi: drip, chemex czy aeropress. Są one w stanie całkowicie zastąpić ekspres. Brzmi świetnie? Tak też smakuje kawa przyrządzona tymi metodami, wymagającymi jednak odpowiednio skompletowanego sprzętu oraz szczegółowej wiedzy. Kiedy jednak zgłębimy tajniki alternatywnych metod parzenia kawy, dobierania odpowiedniej grubości zmielenia ziaren, temperatury wody, a także właściwych filtrów do poszczególnego rodzaju sprzętu, nic nie będzie w stanie zastąpić nam smaku tego naparu, uwalniającego ukryte często aromaty z ziaren kaw z różnych stron świata! 

Najlepsza kawa w domu

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak najlepiej przyrządzić kawę w domu. To w dużej mierze zależy od Ciebie: od tego jaką kawę lubisz i jaką metodę parzenia wybierzesz. Pamiętaj jednak, że najsmaczniejsza kawa w domu, to ta, której poświęcisz odpowiednią ilość czasu, zarówno na jej przygotowanie, jak i napawanie się jej smakiem. Do najlepszych kaw należą te wypite z bliskimi osobami, przy dobrej książce lub gazecie, a zwłaszcza te pozwalające na chwilę relaksu. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zupa z soczewicy z serowymi grzankami
/
Zupa z soczewicy z serowymi grzankami
Chcesz zrobić zupę z soczewicy? Podpowiadamy, jak ją wykonać!
Przetwory z cukinii. Propozycje na weki
/
Przetwory z cukinii. Propozycje na weki
Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Sprawdź nasze propozycje na weki!
Jak wybierać zdrowe przysmaki dla Twojego konia: poradnik karmienia
/
Jak wybierać zdrowe przysmaki dla Twojego konia: poradnik karmienia
Poznaj sposoby na zdrowe karmienie Twojego konia i dowiedz się jak wybierać naturalne, bezpieczne dla zdrowia przysmaki. Zrozum na czym polega odpowiednie żywienie koni.