• Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś
Sielankowelove
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove W kuchni

Jak zrobić chleb bananowy? Sprawdzony przepis

Agata Dobosz Przez Agata Dobosz
5 stycznia 2022
w W kuchni
0
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
6
Udostępnień
43
Odsłon
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Na pewno czasami zastanawiasz się, co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami. Od razu zjeść, a może zamrozić? Najlepiej upiec chleb bananowy! Poniżej przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis.

Chleb bananowy jest niezwykle popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych i to właśnie stamtąd przywędrował do nas. Swoje powodzenie zawdzięcza prostocie i szybkiemu wykonaniu, bowiem przygotujesz go już w trochę ponad dziesięć minut ze składników, które zazwyczaj masz w domu. Później musisz już tylko czekać, aż się upiecze.

Taki deser jest więc świetnym rozwiązaniem, gdy z niespodziewaną wizytą przyjdą goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Chleb bananowy możesz również zapakować jako drugie śniadanie do szkoły, pracy i na uczelnię bądź zabrać ze sobą w podróż, a także zamrozić. Trudno znaleźć bardziej uniwersalne ciasto, prawda?

Chleb bananowy – składniki

Aby upiec chleb bananowy, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przygotuj:

  • 2 duże lub 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany (powinno wyjść około 1 ½ szklanki bananowego puree),
  • ⅓ szklanki roztopionego, lekko ostudzonego masła,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczyptę soli,
  • ½ szklanki cukru białego lub brązowego (możesz dać więcej lub mniej cukru w zależności od tego, jak bardzo słodkie wypieki lubisz, możesz także dodać cukier wanilinowy),
  • 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej – takie lepiej się ubija),
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • ewentualnie cynamon, posiekane orzechy lub suszone owoce, np. żurawinę.

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Piekarnik nastaw na 170 stopni. Małą keksówkę (najlepiej o wymiarach około 10 × 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem, na przykład masłem, i oprósz mąką albo bułką tartą.
  2. W mikrofali roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i szczyptę soli, ewentualnie cynamon.
  4. Obierz banany ze skórki i rozgnieć widelcem w drugiej, większej misce. Do rozgniecionych bananów wlej lekko przestudzone masło.
  5. Do kolejnej miski wsyp cukier i wbij jajko. Możesz roztrzepać je widelcem albo zmiksować – wówczas masa będzie bardziej puszysta, dzięki czemu ciasto lepiej wyrośnie.
  6. Ubitą pianę z jajka i cukru wlej do miski z bananami i masłem. Wymieszaj i wsyp mąkę z dodatkami oraz ekstrakt waniliowy. Na tym etapie możesz również dodać – w zależności od preferencji – posiekane orzechy lub suszone owoce. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Chleb bananowy powinien piec się przez 50–55 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go. Dopiero po kilku minutach uchyl drzwiczki i po chwili wyjmij ciasto.

Tak słodki wypiek nie potrzebuje żadnych dodatków, ale jeśli masz ochotę, posmaruj pokrojony kawałek masłem i ulubioną konfiturą. Bananowy chlebek tworzy także pyszne połączenie z masłem orzechowym.

Chleb bananowy najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej przez cztery dni. Można go również zamrozić – zarówno w całości, jak i kawałkach (kromkach). W zamrażarce ciasto powinno się trzymać trzy, cztery miesiące. Po tym czasie oczywiście chleb będzie jadalny, ale dłuższy czas mrożenia wpływa na konsystencję i smak.

Wariację przepisu można znaleźć również na simplyrecipes.com

zdj. główne: Whitney Wright/unsplash.com

Tagi: chlebek bananowyjak zrobić chleb bananowypieczenie
Następny wpis

Jak odświeżyć wygląd sypialni?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne wpisy

Reklama

Wielkanocne dekoracje – co warto mieć?

Przez Marta Marek
21 marca 2023

Już za rogiem Święta! W artykule podpowiadamy, w jakie dekoracje wielkanocne warto zainwestować, aby cieszyły przez lata.

Czytaj więcej

Ostatnie wpisy

Chrzan – naturalny antybiotyk na zatoki

Przez Marta Kozłowska
4 czerwca 2021

Sposoby na czyszczenie kostki brukowej

Przez Dorota Prokopiak
5 lutego 2021

Jak zrobić fondue i jaki ser wybrać?

Przez Aleksandra Tabak
12 lutego 2021

Sielankowelove

Marzysz o cichym i spokojnym miejscu, z dala od miejskiego zgiełku, w którym czas płynie wolniej? Sielankowelove.pl pokaże Ci czym tak naprawdę jest slow life!

Wydawca
Blue Whale Press sp. z o.o.
ul. Polska 114
60-401 Poznań
bluewhalepress.pl

Najnowsze wpisy

Wielkanocne dekoracje – co warto mieć?

Sposoby na ogrodzenie posesji

Funkcjonalna sypialnia – podpowiadamy, jak ją urządzić

Jak urządzić kącik czytelniczy w domu?

Prezenty na dzień dziecka – nasze propozycje

Nawigacja

  • Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś

Nasze portale

  • dladomatora.pl
  • domup.pl
  • budowaidom.pl
  • forhomies.pl
  • lovihomi.pl
  • domzobrazka.pl
  • gardenyard.pl
  • singlezone.pl
  • happywalls.pl
  • propertylook.pl
  • glamourlife.pl
  • rockethome.pl
  • calmmy.pl
  • roomstour.pl
  • uporzadkowane.pl
  • slowdom.pl
  • jakspokojnie.pl
  • cityislife.pl
  • dreamyhouse.pl
  • totalnyremont.pl
  • dompodkontrola.pl
  • dobredomowe.pl
  • czaswogrodzie.pl
  • interiornews.pl
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.

© 2021 Sielankowelove - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz więcej wyników
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby

© 2021 Sielankowelove. Wszelkie prawa zastrzeżone.