• Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś
Sielankowelove
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove W kuchni

Domowe faworki. Sprawdzony przepis

Bartosz Promiński Przez Bartosz Promiński
10 lutego 2021
w W kuchni
0
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Photo by Marcin Wąż from: Pixabay.com

6
Udostępnień
37
Odsłon
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Chrusty lub też faworki są szybkim i nieskomplikowanym pomysłem na deser, który każdy z nas dobrze pamięta z rodzinnego domu. Ponadto idealnie sprawdzą się, kiedy mają do nas zawitać niespodziewani goście, a nie mamy żadnego poczęstunku.

Sposób przygotowania:

  1. Do trzech szklanek mąki dodaj 250 ml śmietanki kremówki (30%), 5 żółtek, szczyptę soli  i dowolny, ulubiony aromat. 
  2. Jeśli chcesz zapobiec zbytniemu pienieniu się tłuszczu podczas smażenia, dodaj dwie łyżki spirytusu lub octu. 
  3. Wyrób ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodaj śmietanki, a jeśli zbyt mokre – mąki. 
  4. Odstaw ciasto pod przykryciem do lodówki lub w inne chłodne miejsce na około 30 minut. Odpowiednie ciasto poznacie po jego zwiększonej elastyczności, a ponadto będzie bardziej miękkie. 
  5. Przed wałkowaniem warto ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić. Podziel je na części i cienko rozwałkuj. 
  6. Ciasto pokrój na paski o szerokości 3-4 cm, a następnie podziel na prostokąty o długości
    9-10 cm. 
  7. Natnij tak powstały prostokąt w środku i przeciągnij przez nacięcie jeden koniec. 
  8. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż faworki osiągną złoty kolor. 
  9. Po wyjęciu osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku, a po ostygnięciu posyp cukrem pudrem i voilà.
Tagi: faworki przepis babciprosty przepis na faworkiprzepisy na ciastatłusty czwartek
Następny wpis

Jak zrobić fondue i jaki ser wybrać?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne wpisy

Reklama

Jak obniżyć rachunki za prąd?

Przez Natalia Rozmierek
27 stycznia 2023

Twoje rachunki są za duże? Zobacz, jak obniżyć rachunki z prąd.

Czytaj więcej

Ostatnie wpisy

Chrzan – naturalny antybiotyk na zatoki

Przez Marta Kozłowska
4 czerwca 2021

Sposoby na czyszczenie kostki brukowej

Przez Dorota Prokopiak
5 lutego 2021

Jak zrobić fondue i jaki ser wybrać?

Przez Aleksandra Tabak
12 lutego 2021

Sielankowelove

Marzysz o cichym i spokojnym miejscu, z dala od miejskiego zgiełku, w którym czas płynie wolniej? Sielankowelove.pl pokaże Ci czym tak naprawdę jest slow life!

Wydawca
Blue Whale Press sp. z o.o.
ul. Polska 114
60-401 Poznań
bluewhalepress.pl

Najnowsze wpisy

Jak obniżyć rachunki za prąd?

Jak dobrać meble do domu?

Jak oświetlić łazienkę?

Jak zadbać o jakość powietrza w domu?

Z czego powinna składać się dieta konia?

Nawigacja

  • Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś

Nasze portale

  • dladomatora.pl
  • domup.pl
  • budowaidom.pl
  • forhomies.pl
  • lovihomi.pl
  • domzobrazka.pl
  • gardenyard.pl
  • singlezone.pl
  • happywalls.pl
  • propertylook.pl
  • glamourlife.pl
  • rockethome.pl
  • calmmy.pl
  • roomstour.pl
  • uporzadkowane.pl
  • slowdom.pl
  • jakspokojnie.pl
  • cityislife.pl
  • dreamyhouse.pl
  • totalnyremont.pl
  • dompodkontrola.pl
  • dobredomowe.pl
  • czaswogrodzie.pl
  • interiornews.pl
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.

© 2021 Sielankowelove - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz więcej wyników
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby

© 2021 Sielankowelove. Wszelkie prawa zastrzeżone.