Chrusty lub też faworki są szybkim i nieskomplikowanym pomysłem na deser, który każdy z nas dobrze pamięta z rodzinnego domu. Ponadto idealnie sprawdzą się, kiedy mają do nas zawitać niespodziewani goście, a nie mamy żadnego poczęstunku.
Sposób przygotowania:
- Do trzech szklanek mąki dodaj 250 ml śmietanki kremówki (30%), 5 żółtek, szczyptę soli i dowolny, ulubiony aromat.
- Jeśli chcesz zapobiec zbytniemu pienieniu się tłuszczu podczas smażenia, dodaj dwie łyżki spirytusu lub octu.
- Wyrób ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodaj śmietanki, a jeśli zbyt mokre – mąki.
- Odstaw ciasto pod przykryciem do lodówki lub w inne chłodne miejsce na około 30 minut. Odpowiednie ciasto poznacie po jego zwiększonej elastyczności, a ponadto będzie bardziej miękkie.
- Przed wałkowaniem warto ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić. Podziel je na części i cienko rozwałkuj.
- Ciasto pokrój na paski o szerokości 3-4 cm, a następnie podziel na prostokąty o długości
9-10 cm. - Natnij tak powstały prostokąt w środku i przeciągnij przez nacięcie jeden koniec.
- Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż faworki osiągną złoty kolor.
- Po wyjęciu osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku, a po ostygnięciu posyp cukrem pudrem i voilà.