• Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś
Sielankowelove
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove W kuchni

Ciecierzyca – właściwości i wartości odżywcze

Brygida Konopka-König Przez Brygida Konopka-König
12 stycznia 2021
w W kuchni, Zdrowie i uroda
0
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Staff photo by Brianna Soukup/Portland Portland Press Herald via Getty Images

14
Udostępnień
96
Odsłon
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Ciecierzyca jest rośliną o wielu wartościach odżywczych, dlatego powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka.

Słów kilka o ciecierzycy

Ciecierzyca, zwana także cieciorką i grochem włoskim, jest rośliną strączkową, która doceniana jest zwłaszcza w Basenie Morza Śródziemnego – głównie w kuchni arabskiej.

Rodzaje ciecierzycy 

Każdy z rodzajów ciecierzycy ma słodkawy smak, lecz różni się wielkością nasion. Rodzaje ciecierzycy:

  • kabuli – nasiona są duże i mają kremową barwę;
  • desi – małe nasiona w różnych kolorach:
    • czerwonym,
    • czarnym,
    • brązowym,
    • żółtym,
    • zielonym.
potrawa z ciecierzycy
Justin Tsucalas for the Washington Post; food styling by Lisa Cherkasky for the Washington Post/Getty Images

Ciecierzyca, czyli roślinne źródło białka 

Osoby będące na diecie wegetariańskiej zastępują białko zwierzęce białkiem roślinnym w postaci ciecierzycy lub soi. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia w swoich badaniach potwierdzili, że połączenie ciecierzycy z innymi produktami roślinnymi dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko.

100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera 8,86 g białka.

Zdaniem lekarzy i dietetyków w diecie osoby dorosłej białko roślinne powinno wynosić ½ białka dostarczanego do organizmu. W diecie dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią białko roślinne powinno wynosić 1/3 dziennego zapotrzebowania na białko.

potrawa z ciecierzycy
Getty Images in Washington, DC. Photo by Stacy Zarin Goldberg / food styling by Lisa Cherkasky for The Washington Post via Getty Images

Ciecierzyca jest świetnym źródłem:

  • Wit. C,
  • tiaminy,
  • ryboflawiny,
  • niacyny,
  • Wit. B6,
  • kwasu foliowego,
  • Wit. A,
  • Wit. K,
  • minerałów:
    • wapnia,
    • fosforu,
    • potasu,
    • żelaza,
    • magnezu,
    • sodu,
    • cynku.

Dobroczynne właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości, a są to:

  • obniżenie „złego” cholesterolu,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • zawarty w ciecierzycy potas przyspiesza wydalanie sody z organizmu,
  • jest pomocna w leczeniu niedokrwistości,
  • usuwa zaparcia,
  • jest pomocna w leczeniu uchyłkowatości jelit i żylaków odbytu,
  • ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG=30), dlatego mogą jeść ją cukrzycy,
  • ma niski indeks sytości – dzięki temu mogą ją jeść osoby na diecie,
  • zmniejsza stan zapalny,
  • jest pomocna w leczeniu bielactwa nabytego.

>> Przeczytaj też: Co powinno się znaleźć w diecie, by wzmocnić kości?

Jak jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca należy do roślin o wszechstronnym zastosowaniu – można ją spożywać na zimno i na gorąco. Sprawdzi się jako składnik wielu potraw m.in.:

  • gulasz,
  • kotlety warzywne,
  • zupy,
  • pasztet,
  • farsz do pierogów,
  • farsz do krokietów,
  • pasty.

Jak ugotować ciecierzycę?

Wiele osób obawia się sięgać po warzywa strączkowe. Jest to spowodowane ich ciężkostrawnością i nieprzyjemnymi dolegliwościami, które mogą wywoływać. Aby zmniejszyć ciężkostrawność ciecierzycy, to należy przeprowadzić jej właściwą obróbkę, czyli:

  • moczenie około 12 godzin,
  • wymiana wody po moczeniu – nie wolno gotować cieciorki w tej samej wodzie, w której była moczona,
  • gotowanie przez 20 min. w dużym garnku bez przykrycia,
  • do gotowania należy wrzucić liście laurowe lub kminek,
  • solenie dopiero pod koniec gotowania.
sałatka z ciecierzycą
Photo by Goran Kosanovic for The Washington Post via Getty Images

Hummus, czyli najpopularniejsza potrawa z ciecierzycy

Idealny hummus jest kremowy, soczysty i bardzo smaczny. Ważnym składnikiem jest tahini, czyli pasta sezamowa, która musi być dobrej jakości, aby nie zepsuć smaku humusu.

Składniki:

  • 1/5 szklanki suchej ciecierzycy,
  • ¾ szklanki pasty sezamowej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1-2 ząbki czosnku obrane i wyciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (do namoczenia),
  • szczypta soli,
  • woda – maksymalnie 3 łyżki, należy ustalić idealną konsystencję.

Do posypania humusu na wierzchu można użyć:

  • natkę pietruszki,
  • kawałki oliwki,
  • suszone pomidory,
  • paprykę słodką,
  • oliwę z oliwek.
humus
Photo by: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Sposób wykonania:

1. Cieciorkę należy moczyć przez minimum 12 h i gotować 2 godziny. Do cieciorki można dodać:

  • kmin rzymski,
  • liście laurowe.

2. Gdy cieciorka wystygnie, należy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zblendować na gładką masę.

Tagi: ciecierzyca przepisyciecierzyca właściwościzdrowe odżywianie
Następny wpis

Zdrowy z natury. Przepis na domowy syrop z cebuli

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne wpisy

Reklama

Jak obniżyć rachunki za prąd?

Przez Natalia Rozmierek
27 stycznia 2023

Twoje rachunki są za duże? Zobacz, jak obniżyć rachunki z prąd.

Czytaj więcej

Ostatnie wpisy

Chrzan – naturalny antybiotyk na zatoki

Przez Marta Kozłowska
4 czerwca 2021

Sposoby na czyszczenie kostki brukowej

Przez Dorota Prokopiak
5 lutego 2021

Jak zrobić fondue i jaki ser wybrać?

Przez Aleksandra Tabak
12 lutego 2021

Sielankowelove

Marzysz o cichym i spokojnym miejscu, z dala od miejskiego zgiełku, w którym czas płynie wolniej? Sielankowelove.pl pokaże Ci czym tak naprawdę jest slow life!

Wydawca
Blue Whale Press sp. z o.o.
ul. Polska 114
60-401 Poznań
bluewhalepress.pl

Najnowsze wpisy

Jak obniżyć rachunki za prąd?

Jak dobrać meble do domu?

Jak oświetlić łazienkę?

Jak zadbać o jakość powietrza w domu?

Z czego powinna składać się dieta konia?

Nawigacja

  • Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś

Nasze portale

  • dladomatora.pl
  • domup.pl
  • budowaidom.pl
  • forhomies.pl
  • lovihomi.pl
  • domzobrazka.pl
  • gardenyard.pl
  • singlezone.pl
  • happywalls.pl
  • propertylook.pl
  • glamourlife.pl
  • rockethome.pl
  • calmmy.pl
  • roomstour.pl
  • uporzadkowane.pl
  • slowdom.pl
  • jakspokojnie.pl
  • cityislife.pl
  • dreamyhouse.pl
  • totalnyremont.pl
  • dompodkontrola.pl
  • dobredomowe.pl
  • czaswogrodzie.pl
  • interiornews.pl
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.

© 2021 Sielankowelove - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz więcej wyników
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby

© 2021 Sielankowelove. Wszelkie prawa zastrzeżone.