Gruszki są bardzo zdrowymi i smacznymi owocami. Dzięki ich delikatnej konsystencji i słodyczy będą idealne zarówno do deserów, jak i do mięs. Oto popularne i proste przepisy z gruszkami w roli głównej.
Tarta z gruszkami
Klasyczna tarta z gruszkami na pewno nas zachwyci. Czas wykonania to jedynie 60 minut.
Do jej wykonania potrzebujemy:
- 200 g mąki pszennej,
- szczyptę soli,
- 40 g cukru pudru – może być też stewia lub cukier trzcinowy,
- 120 g masła,
- 1 żółtko,
- opcjonalnie dwie łyżeczki wody.
Nadzienie to:
- 100 g masła,
- pół szklanki cukru bądź mniej, jeśli gruszki są mocno słodkie,
- szklanka migdałów,
- 25 g wiórków kokosowych,
- 2 jajka zerówki,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 gruszki.
Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz pokrojone masło. Ciasto wyrabiamy za pomocą noża lub siekacza do kruchego ciasta. Po jego wyrobieniu pakujemy je do folii spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy gruszki. Należy je umyć, obrać oraz pokroić na ćwiartki. Po upływie zalecanego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Podpiekamy ciasto przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aby spód nie urósł zbyt mocno, należy obciążyć ciasto za pomocą fasoli lub grochu, wyłożonym na papierze do pieczenia. Po tym czasie ciasto wykładamy z piekarnika i polewamy je wcześniej roztrzepanymi jajkami z migdałami, masłem oraz wiórkami kokosowymi. Na tę mieszankę wykładamy ćwiartki gruszek tak, by ich półokrągła strona znajdowała się na cieście. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 lub 40 minut. Przez szybę piekarnika można sprawdzać, czy spód ładnie się podpiekł, a gruszki lekko się już zarumieniły. Tarta wybornie smakuje z bitą śmietaną.
Pankejki z gruszkami i kremem mascarpone
Pankejki to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Ich przygotowanie zajmie nam tylko 30 minut. Z gruszkami będą smakowały znakomicie.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szklanka maślanki,
- jedno jajko,
- dwie łyżki stopionego masła,
- jedna gruszka,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kwiaty hibiskusa.
Do przygotowania kremu potrzebować będziemy:
- 100 g mascarpone,
- 50 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżka cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- płatki migdałów.
Gruszki gotujemy z kwiatami hibiskusa i cukrem, doprowadzając do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy połowa wody wyparuje. Gruszka musi być wcześniej umyta, obrana i pozbawiona gniazd nasiennych. Najlepiej też pokroić ją na ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aby były rumiane i odstawiamy na bok.
Suche składniki na pankejki mieszamy, a następnie dodajemy do nich maślankę i jajko. Wszystko łączymy tak, aby nie powstały grudki. Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, do rumianego koloru. Placuszki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.
Serek mascarpone miksujemy z jogurtem oraz cukrem do uzyskania lekkiej masy. Pankejki podajemy z kremem oraz gruszką, a całość posypujemy prażonymi migdałami.
Sernik z musem gruszkowym
Sernik jest idealnym ciastem na święta. Z musem gruszkowym będzie smakował wyśmienicie.
Na sernik z musem gruszkowym będzie nam potrzebne:
- 1 wiaderko serka naturalnego na sernik – 1 kg,
- 10 jajek,
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
- pół szklanki mąki,
- pół kostki masła 82% tłuszczu,
- szklanka cukru,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- 2 gruszki.
Serek z wiaderka miksujemy za pomocą mieszadełek typu haki. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy żółtka do masy serowej. Stopniowo dodajemy do sera przesianą skrobię ziemniaczaną, mąkę oraz cukier. W osobnej misce ubijamy białka. Podobnie w osobnej misce ubijamy masło, które następnie łączymy z masą serową i miksujemy. Za pomocą szpatułki dodajemy powoli białka. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 170 stopniach. Piekarnik ustawiamy na grzałkę góra-dół. Pieczemy do momentu, aż góra sernika będzie zarumieniona. Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki. Smażymy je na niewielkiej ilości masła z cukrem trzcinowym. Kiedy się rozpadną, można dodatkowo je zblendować, by zrobić z nich pyszny mus. Zamiast cukru możesz dodać ksylitol lub stewie.
Kociewska polewka owocowo-grzybowa
Ciekawym pomysłem jest kociewska polewka owocowo-grzybowa. Dzięki gruszkom w składzie jest lekko słodka i orzeźwiająca.
Potrzebne składniki:
- suszone grzyby – około 200 g,
- gotowy susz owocowy, z jabłkami, śliwkami i gruszkami,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- 500 ml wody.
Namocz grzyby, a później zagotuj, częściowo pozostawiając wodę, w której się moczyły. Do gotujących grzybów dodaj susz owocowy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Na koniec warto dodać odrobinę soli oraz cukru.
Sałatka z brokułów i gruszek w jogurcie
Sałatki to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Sałatka z brokułem oraz gruszką to bardzo ciekawe i smaczne połączenie.
Do jej wykonania będzie nam potrzebny:
- 1 duży brokuł,
- 1 gruszka,
- duża sałata lodowa,
- jedno opakowanie jogurtu greckiego,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu warto przelać je zimną wodą – muszą być lekko chrupiące. Gruszki obieramy i skrapiamy je sokiem z cytryny. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na niewielkie części. Łączymy gruszki i brokuły z sałatą lodową. Z pieprzu, soli oraz jogurtu greckiego wykonujemy sos i polewamy sałatkę. Opcjonalnie możemy też dodać orzechy włoskie.