5 przepisów na potrawy z gruszek

/
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Gruszki są bardzo zdrowymi i smacznymi owocami. Dzięki ich delikatnej konsystencji i słodyczy będą idealne zarówno do deserów, jak i do mięs. Oto popularne i proste przepisy z gruszkami w roli głównej.

gruszki w koszyku
Photo by rileyroscoe from Pixabay.com

Tarta z gruszkami

Klasyczna tarta z gruszkami na pewno nas zachwyci. Czas wykonania to jedynie 60 minut. 

Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 200 g mąki pszennej,
  • szczyptę soli,
  • 40 g cukru pudru – może być też stewia lub cukier trzcinowy,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko,
  • opcjonalnie dwie łyżeczki wody.

Nadzienie to:

  • 100 g masła,
  • pół szklanki cukru bądź mniej, jeśli gruszki są mocno słodkie,
  • szklanka migdałów,
  • 25 g wiórków kokosowych,
  • 2 jajka zerówki,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 gruszki.

Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz pokrojone masło. Ciasto wyrabiamy za pomocą noża lub siekacza do kruchego ciasta. Po jego wyrobieniu pakujemy je do folii spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy gruszki. Należy je umyć, obrać oraz pokroić na ćwiartki. Po upływie zalecanego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Podpiekamy ciasto przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aby spód nie urósł zbyt mocno, należy obciążyć ciasto za pomocą fasoli lub grochu, wyłożonym na papierze do pieczenia. Po tym czasie ciasto wykładamy z piekarnika i polewamy je wcześniej roztrzepanymi jajkami z migdałami, masłem oraz wiórkami kokosowymi. Na tę mieszankę wykładamy ćwiartki gruszek tak, by ich półokrągła strona znajdowała się na cieście. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 lub 40 minut. Przez szybę piekarnika można sprawdzać, czy spód ładnie się podpiekł, a gruszki lekko się już zarumieniły. Tarta wybornie smakuje z bitą śmietaną.

Pankejki z gruszkami i kremem mascarpone

Pankejki to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Ich przygotowanie zajmie nam tylko 30 minut. Z gruszkami będą smakowały znakomicie.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szklanka maślanki,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki stopionego masła,
  • jedna gruszka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kwiaty hibiskusa. 

Do przygotowania kremu potrzebować będziemy: 

  • 100 g mascarpone, 
  • 50 g jogurtu greckiego, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • pół łyżeczki cynamonu, 
  • płatki migdałów.

Gruszki gotujemy z kwiatami hibiskusa i cukrem, doprowadzając do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy połowa wody wyparuje. Gruszka musi być wcześniej umyta, obrana i pozbawiona gniazd nasiennych. Najlepiej też pokroić ją na ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aby były rumiane i odstawiamy na bok.

Suche składniki na pankejki mieszamy, a następnie dodajemy do nich maślankę i jajko. Wszystko łączymy tak, aby nie powstały grudki. Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, do rumianego koloru. Placuszki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni. 

Serek mascarpone miksujemy z jogurtem oraz cukrem do uzyskania lekkiej masy. Pankejki podajemy z kremem oraz gruszką, a całość posypujemy prażonymi migdałami.

Sernik z musem gruszkowym

Sernik jest idealnym ciastem na święta. Z musem gruszkowym będzie smakował wyśmienicie.

Na sernik z musem gruszkowym będzie nam potrzebne:

  • 1 wiaderko serka naturalnego na sernik – 1 kg,
  • 10 jajek,
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
  • pół szklanki mąki,
  • pół kostki masła 82% tłuszczu,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 gruszki. 

Serek z wiaderka miksujemy za pomocą mieszadełek typu haki. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy żółtka do masy serowej. Stopniowo dodajemy do sera przesianą skrobię ziemniaczaną, mąkę oraz cukier. W osobnej misce ubijamy białka. Podobnie w osobnej misce ubijamy masło, które następnie łączymy z masą serową i miksujemy. Za pomocą  szpatułki dodajemy powoli białka. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 170 stopniach. Piekarnik ustawiamy na grzałkę góra-dół. Pieczemy do momentu, aż góra sernika będzie zarumieniona. Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki. Smażymy je na niewielkiej ilości masła z cukrem trzcinowym. Kiedy się rozpadną, można dodatkowo je zblendować, by zrobić z nich pyszny mus. Zamiast cukru możesz dodać ksylitol lub stewie. 

Kociewska polewka owocowo-grzybowa

Ciekawym pomysłem jest kociewska polewka owocowo-grzybowa. Dzięki gruszkom w składzie jest lekko słodka i orzeźwiająca.

Potrzebne składniki:

  • suszone grzyby – około 200 g,
  • gotowy susz owocowy, z jabłkami, śliwkami i gruszkami,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 500 ml wody.

Namocz grzyby, a później zagotuj, częściowo pozostawiając wodę, w której się moczyły. Do gotujących grzybów dodaj susz owocowy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Na koniec warto dodać odrobinę soli oraz cukru.

Sałatka z brokułów i gruszek w jogurcie

Sałatki to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Sałatka z brokułem oraz gruszką to bardzo ciekawe i smaczne połączenie.

Do jej wykonania będzie nam potrzebny:

  • 1 duży brokuł,
  • 1 gruszka,
  • duża sałata lodowa,
  • jedno opakowanie jogurtu greckiego,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz. 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu warto przelać je zimną wodą –  muszą być lekko chrupiące. Gruszki obieramy i skrapiamy je sokiem z cytryny. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na niewielkie części. Łączymy gruszki i brokuły z sałatą lodową. Z pieprzu, soli oraz jogurtu greckiego wykonujemy sos i polewamy sałatkę. Opcjonalnie możemy też dodać orzechy włoskie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wybrać idealny zlewozmywak granitowy do swojej kuchni?
/
Jak wybrać idealny zlewozmywak granitowy do swojej kuchni?
Przekonaj się, jak granitowy zlewozmywak może dodać elegancji twojemu pomieszczeniu kuchennemu oraz najważniejsze aspekty, na które powinno się zwracać uwagę podczas wyboru idealnego modelu.
Niezwykłe właściwości mniszka lekarskiego
/
Niezwykłe właściwości mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to niepozorna roślina z szeregiem leczniczych właściwości, którą warto wprowadzić do codziennej diety.
Aromaterapia w domu. Jak stosować olejki eteryczne?
/
Aromaterapia w domu. Jak stosować olejki eteryczne?
Aromaterapia to wykorzystywanie olejków eterycznych w celu poprawy samopoczucia lub zrelaksowania. Jak pracować z olejkami eterycznymi, by aromaterapia przynosiła wymierne skutki? Sprawdź!