Na pewno czasami zastanawiasz się, co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami. Od razu zjeść, a może zamrozić? Najlepiej upiec chleb bananowy! Poniżej przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis.
Chleb bananowy jest niezwykle popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych i to właśnie stamtąd przywędrował do nas. Swoje powodzenie zawdzięcza prostocie i szybkiemu wykonaniu, bowiem przygotujesz go już w trochę ponad dziesięć minut ze składników, które zazwyczaj masz w domu. Później musisz już tylko czekać, aż się upiecze.
Taki deser jest więc świetnym rozwiązaniem, gdy z niespodziewaną wizytą przyjdą goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Chleb bananowy możesz również zapakować jako drugie śniadanie do szkoły, pracy i na uczelnię bądź zabrać ze sobą w podróż, a także zamrozić. Trudno znaleźć bardziej uniwersalne ciasto, prawda?
Chleb bananowy – składniki
Aby upiec chleb bananowy, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przygotuj:
2 duże lub 3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany (powinno wyjść około 1 ½ szklanki bananowego puree),
⅓ szklanki roztopionego, lekko ostudzonego masła,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczyptę soli,
½ szklanki cukru białego lub brązowego (możesz dać więcej lub mniej cukru w zależności od tego, jak bardzo słodkie wypieki lubisz, możesz także dodać cukier wanilinowy),
1 duże jajko (w temperaturze pokojowej – takie lepiej się ubija),
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
ewentualnie cynamon, posiekane orzechy lub suszone owoce, np. żurawinę.
Sposób przygotowania krok po kroku:
Piekarnik nastaw na 170 stopni. Małą keksówkę (najlepiej o wymiarach około 10 × 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem, na przykład masłem, i oprósz mąką albo bułką tartą.
W mikrofali roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i szczyptę soli, ewentualnie cynamon.
Obierz banany ze skórki i rozgnieć widelcem w drugiej, większej misce. Do rozgniecionych bananów wlej lekko przestudzone masło.
Do kolejnej miski wsyp cukier i wbij jajko. Możesz roztrzepać je widelcem albo zmiksować – wówczas masa będzie bardziej puszysta, dzięki czemu ciasto lepiej wyrośnie.
Ubitą pianę z jajka i cukru wlej do miski z bananami i masłem. Wymieszaj i wsyp mąkę z dodatkami oraz ekstrakt waniliowy. Na tym etapie możesz również dodać – w zależności od preferencji – posiekane orzechy lub suszone owoce. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Chleb bananowy powinien piec się przez 50–55 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go. Dopiero po kilku minutach uchyl drzwiczki i po chwili wyjmij ciasto.
Tak słodki wypiek nie potrzebuje żadnych dodatków, ale jeśli masz ochotę, posmaruj pokrojony kawałek masłem i ulubioną konfiturą. Bananowy chlebek tworzy także pyszne połączenie z masłem orzechowym.
Chleb bananowy najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej przez cztery dni. Można go również zamrozić – zarówno w całości, jak i kawałkach (kromkach). W zamrażarce ciasto powinno się trzymać trzy, cztery miesiące. Po tym czasie oczywiście chleb będzie jadalny, ale dłuższy czas mrożenia wpływa na konsystencję i smak.
Poznaj wpływ nowoczesnych technologii na efektywność systemów wentylacyjnych w budynkach mieszkalnych. Dowiedz się, jak innowacje ułatwiają zarządzanie powietrzem w twoim domu i przyczyniają się do poprawy zdrowia i komfortu mieszkańców.